Mai puţine maşini furate sălăjenilor

Trei sălăjeni au reclamat în prima jumătate a anului în curs că le-au fost furate autoturismele, în timp ce alţi 26 au acuzat că le-au fost furate bunuri din maşini. Surprinzător, furturile de şi din auto au scăzut considerabil faţa de aceeaşi perioadă a anului trecut. Chiar şi aşa, poliţiştii sălăjeni au demarat o campanie de prevenire a acestor genuri de infracţiuni de furt.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj, Tincuţa Dumuţa, a declarat că această campanie se derulează la nivel naţional sub denumirea „Nu-ţi lăsa maşina la îndemâna hoţilor!”. „Această campanie se derulează în perioada iulie-septembrie, anul curent, având ca scop informarea populaţiei cu privire la modalităţile de prevenire a furturilor de şi din autoturisme. Activităţile se vor desfăşura prin distribuirea de materiale informativ-preventive cu recomandări destinate protecţiei autoturismelor şi întâlniri cu grupuri ţintă”, a declarat purtătorul de cuvânt.
Potrivit sursei citate, la nivelul judeţului nostru, în primele şase luni ale anului în curs, numărul furturilor de şi din autoturisme a scăzut comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Astfel, dacă în prima jumătate a anului s-au înregistrat trei furturi de autoturisme, anul trecut, numărul sălăjenilor care au rămas fără maşini a fost de 14. De asemenea, în ultimele şase luni întregi au fost sesizate 26 de furturi din autoturisme, cu 16 mai puţine decât în primul semestru din 2011. „Cu toate că se înregistrează un trend descendent, poliţia sălăjeană continuă demersurile pentru diminuarea numărului acestor furturi, având în vedere faptul că acest gen de infracţionalitate are un puternic impact negativ asupra populaţiei”, a precizat Tincuţa Dumuţa.
Oamenii legii vin cu recomandări pentru deţinătorii de autoturisme. Astfel, pentru prevenirea furturilor de autoturisme, cetăţenii sunt sfătuiţi să parcheze maşinile în locuri care să fie vizibile din locuinţă şi, pe cât posibil, iluminate corespunzător. Un sistem de alarmă performant costă mai puţin decât paguba suferită urmare furtului maşinii. La autoturismele cu sisteme electronice de siguranţă, se recomandă montarea unui sistem alternativ care să blocheze funcţionarea maşinii. Atenţie, însă! Acest sistem suplimentar nu trebuie să fie controlat de computerul de bord. Poliţiştii atrag atenţia la coborârea din autoturism, conducătorul auto să ia cheia din contact, chiar dacă lipseşte pentru scurt timp.
Pentru prevenirea furturilor din autoturisme, poliţiştii sfătuiesc cetăţenii să nu lase la vedere, în interiorul maşinii, diferite bunuri de valoare, chiar dacă lipsesc pentru scurt timp. În staţiile de alimentare cu carburanţi, pe timpul achitării contravalorii combustibilului, se acţionează sistemul de închidere a uşilor. La părăsirea maşinii se veridică dacă toate geamurile sunt închise complet. Un sfat bun de luat în seamă este şi inscripţionarea numărului de înmatriculare al autoturismului pe obiecte uşor demontabile, cum ar fi: casetofoane, baterii şi componente exterioare. Acestea vor fi mai dificil de valorificat de către hoţi şi, prin urmare, mai puţin tentante.
Mihaela Oprea

Leave a Comment